bostherapie

shinrin yoku
forest therapy
bosbaden
bostherapie

Het is vooral jezelf laten onderdompelen - met al je zintuigen - in de sfeer van het bos of het park of zelfs jouw eigen tuin.

Het doel is vertragen en tot rust komen met de kracht van de natuur, waarbij tijdloosheid en prestatieloosheid voorop staan.

Je doet oefeningen en technieken die je leren om echt te vertragen, je gebruikt al je zintuigen en je dompelt jezelf onder in de sfeer van het bos. Dit helpt je om beter om te kunnen met allerlei vormen stress in je leven.

Het is geschikt voor iedereen: de oefeningen zijn niet moeilijk en hebben als doel om je dichter bij jezelf en bij de natuur te brengen.

Het tempo is echt traag: gemiddeld leggen we 1 kilometer per uur af en we doen dat grotendeels in stilte.

Een workshop duurt 2,5 tot 3 uur en wordt traditioneel afgesloten met een theeceremonie.

De workshops zijn voor kleine groepen: het delen van deze ervaringen zorgt voor een fijn gevoel van verbinding tussen de deelnemers.

Naast ontspanning zorgt een bosbad ook voor meer energie, creativiteit en vaak ook nieuwe, frisse moed om dingen anders aan te pakken.

Shinrin Yoku betekent letterlijk bosbaden

Je dompelt jezelf - met al je zintuigen - in de sfeer van het bos of het park of zelfs jouw eigen tuin. Het doel is vertragen en tot rust komen met de kracht van de natuur, waarbij tijdloosheid en prestatieloosheid voorop staan.

Ondertussen toont wereldwijd wetenschappelijk onderzoek steeds meer de impact aan van bomen en de natuur op allerlei aspecten van de menselijke gezondheid. In Japan is bostherapie ondertussen een belangrijk onderdeel van de preventieve gezondheidszorg en wordt het voorgeschreven door artsen.

De termen Shinrin Yoku, bosbaden, Forest Therapy en bostherapie worden een beetje door elkaar gebruikt maar het komt allemaal op hetzelfde neer:

We hebben de bomen en de natuur echt nodig om gezond en gelukkig te kunnen leven, zowel op fysiek, mentaal en emotioneel vlak.

Sinds het ontstaan van de mensheid hebben we 99,9 % van onze tijd op aarde heel nauw in verbinding met de natuur geleefd. Pas de laatste paar 100 jaar leven we erg dicht op elkaar en steeds verder weg van de natuur, in verstedelijkte gebieden, binnen en voor een groot deel van de tijd zittend met onze neus op een scherm.

Het is dus logisch en ook pijnlijk duidelijk dat ons systeem, ons lichaam helemaal niet klaar is om hiermee om te gaan en vooral nood heeft aan groen en rust en veel meer verbinding met de natuur.

In de jaren tachtig ontstond Shinrin Yoku in Japan als een initiatief van de overheid om mensen met teveel last van stress terug naar de natuur en het bos te brengen.

“And in to the forest I go,

to lose my mind and find my soul”

— John Muir